8 de setembre MARE DE DÉU DE MERITXELL
És la patrona del Principat d’Andorra des del 1873. La imatge fou coronada el 1921. És una talla romànica del segle XII que desaparegué durant l’incendi del santuari l’any 1972. El temple actual, obra de l’arquitecte Ricard Bofill, es va estrenar el 8 de desembre de 1976.
Els andorrans li dediquen aquesta pregària:
Mare de Déu de Meritxell,
sigueu sempre el nostre consol i la nostra fortalesa.
Manteniu aquest poble en la fe cristiana
Sosteniu-nos enmig de les dificultats,
perquè mantinguem viva l’esperança,
I feu que Andorra es construeixi en la civilització de l’amor
i visqui sempre en una pau cristiana i perpètua. Amén.
21 de setembre SANT MATEU
El nom de Mateu significa “regal de Déu”.
El seu ofici era el de recaptador d’impostos, càrrec molt odiat pels jueus, ja que aquests impostos es recolectaven per a territoris romans. Els que tenien aquest ofici també es deien publicans i s’enriquien fàcilment. I pot ser que a Mateu li agradés fer-se ric, però una vegada es va haver trobat amb Jesús va abandonar per sempre la seva ambició pels diners.
Mateu treballava a Cafarnaum, i com que en aquesta ciutat Jesús hi passava molts dies va ser fácil que en sentís parlar i el conegués personalment. Així quan Jesús el va convidar a seguir-lo dient-li “Vine i seguéix-me”, Mateu no va dubtar ni un moment canviant el seu afany per aconseguir una bona posició a la terra per un bon lloc al cel.
Així explica ell mateix, al seu evangeli, com va anar la seva primera trobada amb Jesús:
Mentre se n'anava, Jesús veié tot passant un home que es deia Mateu, assegut al lloc de recaptació d'impostos, i li digué:
--Segueix-me.
Ell s'aixecà i el va seguir.
10 Després, mentre era a taula a casa seva, van acudir-hi molts publicans i altres pecadors i es posaren a taula amb Jesús i els seus deixebles. 11 Quan els fariseus ho veieren, digueren als deixebles:
--Per què el vostre mestre menja amb els publicans i els pecadors?
12 Jesús ho va sentir i digué:
--El metge, no el necessiten els qui estan bons, sinó els qui estan malalts. 13 Aneu a aprendre què vol dir allò de: El que jo vull és amor, i no sacrificis. No he vingut a cridar els justos, sinó els pecadors.
Des d’aleshores, Mateu va anar sempre més al costat de Jesús. Veia els seus miracles, escoltava els srmons i ajudava a predicar i a organitzar les multituds que s’aplegaven entorn del Mestre. Jesús l’anomenà un dels 12 amics preferits o apòstols.
Es diu que els jueus li van donar 39 assots per haver dit que Jesús havia ressuscitat i quan va començar la terrible persecució dels cristians, Mateu se’n va anar a l’estranger a predicar i va morir martiritzat.
Segons la tradició antiga, Mateu va ser el primer d’escriure un evangeli.
El seu símbol com a evangelista és una figura humana. Els altres tres tenen símbols d’animals.
24 de setembre MARE DE DÉU DE LA MERCÈ
Aquest nom de la Mare de Déu té el seu origen a Barcelona, per allà l'any 1230. Segons la tradició, la Mare de Déu s'aparegué a dos sants (Pere Nolasc i Ramon de Penyafort) i al rei Jaume I, per demanar-los que fundessin un grup de persones per alliberar els captius o presos. Així van néixer els mercedaris, que, tal com el seu nom indica, és un derivat del nom de la Mare de Déu de la Mercè. Recollien diners per anar a rescatar els presoners a països llunyans, on eren retinguts com esclaus. De vegades, si el preu del rescat era massa elevat, un mercedari es quedava al lloc del captiu.
L' any 1637, hi va haver una plaga de llagostes i els barcelonins van demanar ajuda a la Mare de Déu de la Mercè. Des d'aleshores va ser nomenada patrona de Barcelona. El seu culte s'estén per tot Espanya i Amèrica.
La imatge actual de la Mercè es del segle XIV.
La festa de la Mare de Déu de la Mercè ens recorda que no podem quedar-nos despreocupats quan veiem persones que ho passen malament, o que reben injustícies, ens demana que tinguem amb elles un bon cor i que estiguem sempre disposats a ajudar-les i donar-los un cop de mà.
GOIGS DE LA MARE DE DÉU DE LA MERCÈ
Dels captius Mare i Patrona,
puix del Cel ens heu baixat:
Tornada:
Princesa de Barcelona,
protegiu vostra ciutat.
Barcelona enamorada
vos fa trono del seu cor:
puix del Cel li sou baixada
feu-ne cel de vostre amor.
Vostre braç que esforç els dóna
sia sempre al seu costat:
En certamen de cent pobles
sa corona li da'l mon;
la pren ella i amb mans nobles
l’ha posada en vostre front.
Per sa Reina vos corona
la que ho és del Principat:
29 de setembre: ELS SANTS ARCÀNGELS MIQUEL, GABRIEL I RAFEL
Quan contemplem les belleses de la Creació, és bonic de recordar que, tot allò, Déu Nostre Senyor ho ha posat a les nostres mans, perquè ens en servim per al nostre bé.
Tot el que Déu ha creat, ho ha fet per al bé dels homes. Ell mateix, s’ha fet home en Jesús per a salvar-nos i donar-nos un camí de vida i d’amistat amb Ell, el nostre Pare del cel.
Els àngels són éssers espirituals (no tenen cos) que Déu ha creat perquè l’estimin i el serveixin. I Déu ha volgut que els àngels també col·laborin perquè en el nostre món, entre nosaltres els homes, hi hagi més pau, més amor, més alegria.
Avui en recordem tres d’ells, als quals Déu, el nostre Pare del cel, va donar-los uns encàrrecs molt especials en favor de la humanitat:
- Sant Miquel: Enviat per Déu a combatre contra el diable, que busca sempre d’enganyar i temptar els homes.
- Sant Gabriel:Enviat per Déu a Maria, a Natzaret, per a proposar—li si ella volia ser la Mare de Déu.
- Sant Rafel: Enviat per Déu a una persona que a la Bíblia té el nom de Tobias, per tal de curar-lo d’una malaltia que tenia.
Els àngels ens ensenyen a tenir el cor net, alegre i sempre a punt per a complir el que Déu vol de nosaltres: Que l’estimem a Ell, i que ens preocupi el bé dels altres.
Sants Miquel, Gabriel i Rafel, arcàngels de Déu, pregueu per nosaltres!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada